Retkelle -messujen pölyt laskeutuvat

Taivas oli möksmöks sateisenharmaana ajomatkalla Jyväskylään Retkelle -messuille. Järellä ajateltuna sadekeli oli kyl itse asiassa aika hyvä ajamaan ihmiset just fiilistelemään ja kuuntelemaan luontoaiheisia messumeininkejä, kun itse varsinaiseen käytännössä kokemiseen ei ollut paras mahollinen keli. Viikonloppuna 21.-22.4.2018 Jyväskylän Paviljongissa kävikin aikamoinen trafiikki, kun suuri messukokonaisuus käsittäen Retkelle -messut, Metsämme -messut ja Wemmi -kevätmarkkinat tuli, oli ja meni, ja ihmiset kävivät sankoin joukoin hämmästelemässä.

Ohessa tunnelmia videoblogin muodossa yksittäisen Kokovartalokommandon perspektiivistä nähtynä ja alla vähän syvennettyjä hajatelmia messuista.

Allekirjoittanut pööpöili Retkipaikan tiimiläisenä mukana järjestämässä Retkipaikan vastuulla olevia Retkelle -messuja. Käytännössä siis raahasin itteni ja läskipyöräni paikalle ja asiaa etukäteen tajuamatta tulinkin näin luoneeksi olosuhteet, joiden ansiosta pääsin vastailemaan koko messujen ajan retki- ja läskipyöräilyyn liittyviin kysymyksiin. Tää oli onneks lähinnä positiivinen ongelma. Kurkkua kuivasi pariin otteeseen, jos saatat uskoa.

Messujen järjestäjä Retkipaikka on Suomen suurin retkeilymedia, jonka kirjoittajatiimistä kynnelle kykenevät hankkiutuivat paikalle järjestämään erinäistä retkiaiheista ohjelmaa sun muuta puheenvuoroa sekä yleisesti edustamaan. Ite ehkä sellasena jokapaikan retkeily- ja luontoihmisenä koin vetoa olla vaikka minkäteemaisessa ohjelmassa jeesimässä, mutta koska mukana oli hirveesti vaeltajia ja melojia – joista moni miuta paljon kokeneempia – ja toisaalta pyöräily oli vähän kehnosti edustettuna, niin nopeasti omaksi agendakseni selkeni tuo retkipyöräilyn esille tuonti.

retkelle182-vertailu
”Kummal on isompi? Kummal on paksumpi?” w/ Jaska Halttunen (kuva: H. Sulander)

Intoa ja inspistä retkipyöräilyaiheesta jauhamiseen toi mukana ollut kohtalotoveri Fillaripäiväkirjan Jaska Halttunen, jolle vielä kiitos mainiosta monista juttutuokiosta ja messuhetkistä! Jaskan kanssa vaahdottiin keskenämme ja messukävijöille koko viikonlopun erittäinkin aktiivisesti sitten pyöristä ja pyöräilystä. Samaan paikkaan esille asetetut täysraskaasti retkipakatut polkupyörät aiheuttivat semmoisen vetovoiman, että puhumaan tosiaan päästiin. Eikä mikään ihmekään, sillä ovathan retkeily, pyöräily ja näiden ristisiitos retkipyöräily jonkinmoisessa nosteessa tänä päivänä. Kyselijöitä ja kysymyksiä riitti varsinkin lauantaina enemmän kuin ehti vastata, että hyvä kun ehti ees syömistä hakea. Ruokataukokin meni polkupyörien vieressä yrittäen vastailla suu täynnä lammasburgeria ja naama pikkelssissä.

Varsinainen Retkelle -messujen ohjelma koostui ”nuotiopiirin” yhteydessä pidetyistä puheenvuoroista sekä kotateltassa pidetyistä karttatyöpajoista ja meditaatiohetkistä. Katala juoneni oli nähdä näistä show’sta mahdollisimman monta, mm. Minna Jakosuon juttuja hiihtovaelluksesta ja Kari Rantasen karttapajan vain pari mainitakseni, mut tämä suunnitelma köntsähti kasaan: Olin vastaamassa jatkuvaan kysymysten tulvaan sillon, ku en ollu heilumassa jossain muualla varsinaisessa messuohjelmassa, johon olin sopinut osallistuvani järjestäjän roolissa. Näitä olivat mm. Versona Oy:n järjestämä urbaani metsälenkki läskipyörillä Jyväskylän keskustassa lauantaina, kun taas sunnuntaina olivat vuorossa ”tartu mikkiin”, eli Jaskan kanssa kahteelleen vedetty vuoropuhelu retkipyöräilyaiheella sekä pyöräilyaiheinen paneelikeskustelu, jolla mukana olivat miun ja Jaskan lisäksi myös Mia Sinisalo (Onnellisen tädin treeni -blogi) ja Timo Hämäläinen (Versona Oy).

retkelle182-lenkki
Pyörälenkille lähössä. Etualalla räikeässä takissa lenkin järjestäjä Versona Oy:n Timo Hämäläinen (kuva: H. Sulander)
retkelle182-paneeli
”Kysy mitä vaan, vastataan mitä vaan”. Pyöräilypaneelin juontajana toimi Karoliina Kaski (kuva: H. Sulander)

Ai nii, Retkipaikkalaisille oli järjestetty ihan erityisohjelmaa perjantaille ennen varsinaista messuilua! Luentojen, lounaiden ja työpajojen päätteeksi siirryttiin yöksi Harjulle kertaluontoiseen metsähotelliin, josta kirjoittaa tarkemmin esimerkiksi Rinkkaputken Anne ja Heikki Sulander Metsähotelli -jutussaan. Annelle erityiskiitos vielä Retkelle -messujen järjestävastuun ikeen kantamisesta ja Heikille puolestaan kiitos kun otti niin kivoja kuveja, vaikka allekirjoittaneen fotogeenisyys on vähän mitä on. Vissiin tullu perittyä se fotogeeni vähän vinksallaan.

retkelle182-tunkkaus
Tunkkausta Harjulla (kuva: H. Sulander)

Itelleni nää oli ensimmäiset minkäänlaiset messut, joihin osallistuin järjestävän tahon puolelta ja puitteet olivat sen verran kohillaan, et viikonloppu viuhahti silmien editse salakavalasti kuin viimeinen bussivuoro. Käteen jäi muutakin kuin irtonainen sokka: Paljon hyviä kokemuksia, uusia tuttavuuksia ja kontakteja sekä sitä paljon puhuttua verkostoitumista ilman verkkoihin kuristumista. Vaikka viikonloppu oli liian lyhyt ja ohjelmantäytteinen, että kaikkien kanssa olis ehditty tutustumaan kunnolla, niin osan kanssa ehdittiin kummiskin jo ruveta suunnittelemaan yhteisreissuja ja -rojekteja. Oottelen tulevaa mielenkiinnolla!

P.S. – Messut järkätään ensi vuonna kanssa, tuuhan paikalle!

http://retkellemessut.fi/

retkelle182-moro
Mies Hankkija-lakissa suorastaan vaatii sitä (kuva: H. Sulander)

One thought on “Retkelle -messujen pölyt laskeutuvat

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: