Arvostelussa Lumonite Compass R -otsalamppu

Huom! Tehty kaupallisessa yhteistyössä The Ten Essentials -verkkokaupan kanssa. Tuotesijoittelu saattaa sisältää tekstiä.

Ihmisen surkean pimeänäön vuoksi jonkin sortin keinovalo kuuluu perusvarustukseen niin retkeilijällä, aktiiviliikkujalla, ”pimeissä hommissa” työskentelevillä kuin muuten vaan varjoissa liikkuvilla. Mieluusti se keinovalo ois sitten sellanen tuikku kans, joka ei hajoa murusiksi, kun sitä kohti aivastaa. Otsalamppu sopii niin moneen menoon, että tavan taskulampulle on harvemmin enää perusteita.

Menneiden ja nykyisten rimpulalamppujen tilalle olin pitkään haikaillut juuri Lumonite Compass R -otsalamppua. Miulla on ollu Lumoniten Biker 3000 pyörälamppuna jo pitkälti toista vuotta ja täytyy sanoa, että olen tykännyt siitä oikeasti. Sen ansiosta kiinnostus heräsi myös muita Lumoniten tuotteita kohtaan ja äkkiä huomasin, että Lumoniten tuotteista järeäksi ja monipuoliseksi kehuttu Compass R vastasi aika hyvin omia otsalampputarpeitani. Edellinen lamppuni oli muovikuorinen peruslamppu, joka kestää lähinnä roiskevettä ja kevyttä kiroilua, valotehossakin olisi parantamista eikä monipuolisuudesta ollut tietoakaan. Otsalamppuosastossa oli siis selkeä päivitystarve.

Eräs kaunis päivä verkkokauppa nimeltä The Ten Essentials lähestyi yhteistyökuvioiden merkeissä. Heillä sattuu olemaan katalogissaan sopivasti juuri Lumonite Compass R -otsalamppu. Sovittiin yhteistyöstä ja disclaimerina siis mainittakoot, että sain otsalampun ilmaiseksi arvostelua vastaan.

”Iha hirveetä, myit sielusi kaupallisuudelle, senkin kapitalistisika!”

Paskat myyny, koska niin miun kuin The Ten Essentialsin periaatteisiin kuuluu rehellisyys, joten arvostelustakin haluttiin rehellinen. Kaikkien kannalta positiviivista lopputulosta tietenkin edesauttoi, kun sain valita arvosteltavan tuotteen itse heidän katalogistaan, joka kyllä sisältää lähinnä hyväksi havaittuja laatutuotteita muutenkin. Vaikea siinä on enää perseelleen mennä.

TheTenEssentials_logo_RGB
The Ten Essentialsin periaatteisiin kuuluu kamppailla kertakäyttökulttuuria vastaan kestävillä ja kerrasta hyviä tuotteilla. Meikä tykkää just tästä ”no bullshit” -asenteesta ja kestävästä ajattelusta. Tutustu ihmeessä heidän putiikkiinsa osoitteessa https://thetenessentials.com/

Vaikka tuote onkin siis saatu arvostelua vastaan ja siitä on päässyt muodostumaan positiivisia ennakko-odotuksia muita kautta, niin silti pyrin pureutumaan asiaan mahdollisimman objektiivisesti. Voin suoraan sanoa, että en kaipaa paskoja varusteita kaappiin pyörimään tai reissuille hajoamaan, vaikka niitä tarjottaisi kuinka ilmaiseksi. Miulla ei ole syytä hypettää mitään perusteettomasti, koska etin itekin vaan aidosti toimivia varusteita reissuilleni. Jos siis jotain kehun tai haukun, niin teen sen syystä. Kamppeitten pitää kestää ja niiden pitää olla käytännöllisiä. Ugh.

Compass R yleisesti

Lumonite Compass R (tässä versio 4) on kämmenelle mahtuva suklaapatukan kokoinen otsalamppu ilman turhia krumeluureja. Suomessa suunniteltu, jossain muualla tehty. Kova-anodisoitua alumiinia olevassa rungossa ei ole mitään ylimääräistä, vähän niinkuin kirjoittajankaan kova-adonisoidussa rungossa ei ole mitään ylimääräistä. Lampussa ei ole muovia, saranoita tai varsinkaan muovisia saranoita ja käytännössä virtapainike onkin ainut liikkuva osa. Siksi kokonaisuus on iskunkestävä ja konepestävä. Lampun saa irti pannasta ja lampun toinen pää, eli se latauspää, on magneettinen. Tämä mahdollistaa mm. asioita.

Jotta arvostelu ei mene tylsäksi jokelteluksi, niin jätetään tarkat tekniset tiedot ja muut numerot tarkastettavaksi suoraan tuotesivulta. Tässä siis keskitytään lähinnä oikeisiin huomioihin lampun toiminnasta käytännössä. Suoritin tälle peruskäyttötestien lisäksi myös syvällisemmän ”koekuormitustestin”.

Lisäksi videoarvostelussa käydään asiaa läpi vähän eri huomioilla ja onhan liikkuva kuva aina liikkuvaa kuvaa, että katsokaa ihmeessä myös se. Etenkin kun haluutte kuitenkin nähdä sen kestävyystestin videomuodossa eeppisine hidastuskuvineen.

lumo-osaset
Paketti sisältöineen

Perustoiminnot ja käytettävyys

Kaikki perustoiminnot hoituvat virtanappia painamalla: Valon saa päälle ja pois päältä kertapainalluksella ja aina päälle laittaessa syttyy viimeksi käytetty valoteho. Tehoa vaihdetaan painamalla virtanappia pitkään valon ollessa päällä, jolloin lamppu selaa läpi matalaa-, keski- ja korkeaa tehoa. Kuunvalon saa päälle painamalla 2 sekuntia virtojen ollessa pois päältä. Turbotehon taas saa tuplaklikkauksella päälle ja pois päältä, olkoot valo päällä tai ei. Lampun saa vielä näppäinlukkoonkin pitämällä valon ollessa pois päältä virtanappia painettuna 3 sekuntia (kuunvalo menee päälle ja heti perään sammuu, jolloin lamppu on näppäinlukossa). Näppäinlukon saa pois päältä painamalla taas sen 3 sekuntia eli niin kauan, kunnes kuunvalo menee päälle. Sen kummempaa ei ole lampun peruskäyttö.

Otsalamppuna Lumonite Compass R menee monessa touhussa, eikä tää keveytensä ansiosta roiku naamalla, vatkaa eestakasin, tipu päästä tai pää hartioilta. Hyvän otsapannan ja lampun keveyden (lamppu painaa 109 g) tää pysyy siis juostessa ja muutenkin riehuessa otsalla. Koska lamppua saa pyöritettyä pääpannan teräksisessä pikakiinnikkeessä pituusakselinsa ympäri, niin valon pystykulmaa voi säätää rajattomasti.

lumo-paapanta
Pääpanta

Pääpanta siis hoitaa hommansa. Ite oon käyttänyt pelkästään pään ympäri menevää pantaosaa, joka riittää lyhyitä matkoja juostessakin, mutta tarvittaessa sen päälaen yli menevän remmin saa myös asennettua. Näin pantaa saa esim. juoksussa tai kovemmassa menossa aavistuksen löysemmälle ilman, että lamppu valuu otsalle, jos semmosia oireita meinaa näkyä.

Pään yli menevän remmin asentaminen voi olla välillä pikkasen hankalaa: Kesti ensinnäkin hetki tajuta, että remmin takapään kanssa pitää tehdä silmukka muun remmin ympäri, koska ohjeessa ei käydä läpi pannan kiinnittämistä, ja etupään hakanen on vähän hankala, eikä välillä meinaa asettua paikalleen lampun pikakiinnikkeeseen. Pikkujuttuja, koska eihän sitä remmiä tarvi jatkuvasti irrottaa ja kiinnittää.

Pötkylän saa kätevästi irti pääpannan pikakiinnikkeestä muuhun käyttöön. Käsivalaisimena tää toimii ihan semmosenaan ja mahtuu jopa taskuunkin, että tätä voi ihan täysverisesti kantaa jopa taskulamppuna (toisin ku montaa muuta jättimäistä nykytaskulamppua). Omasta mielestä on erityisen kätevää kun lampun päässä on magneetti ja itse polttimo on lampun sivussa, vähä niiku vinkkelilampussa, koska näiden ominaisuuksien ansiosta tätä on helpompi käyttää vaikka työ- tai lukuvalona laittamalla tää tasaselle pinnalle pystyyn tai magneetilla metallipintaan kiinni. Nää on miusta merkittäviä etuja perinteisiin epämääräisen muotosiin muovimöykkyotsalamppuihin, jotka ei asetu järkevästi mihinkään muualle kuin otsalle, jos sinnekään. Monesti olen teltassa tai laavussa tuskaillut vanhojen otsa- ja taskulamppujen kanssa, kun niitä ei saa järkevästi mihinkään tasaselle pinnalle paikalleen valaisemaan.

lumo-magneto
Jääkaappimagneettina

Pyöräilykypärään sattuva velcroremmikiinnike ja turvakypärän lippaan käyvä klamppikiinnike ovat saatavilla erikseen, jos sattuu semmosia kaipaamaan. Mie kaipaan etenkin pyöräilykypäräkiinnikettä ja sattu hyvin, kun miulla oli vastaavanlainen velcroremelikumitutti jo omasta takaa! Lumonite kävi sen avulla kätevästi pyöräilykypärään kiinni ja nyt on pyöräillessäkin pään suuntaan näyttävä valo käytössä pelkän ohjaustangon suuntaan näyttävän valon lisäksi. Erittäin kätevää etenkin maastopyöräilyssä ja lakihan sallii nykyisin otsavalon käytön ainoana valona pyöräillessä ylipäänsä, eli kaupungissakaan ei siis välttämättä tarttee otsalampun lisäksi muuta pyörävaloa. Compass R:n saa kyllä sillä samalla pyöräilykypäräkiinnikkeellä myös tankoon kiinteäksi pyörävaloksi, jos niin haluaa.

lumo-kypara
Compass R kypärässä
lumo-kiinnike
Pyöräilykypäräkiinnike, eli se velcroremmi-kumituttikäikäle
sdr
Samalla kiinnikkeellä lamppu tosiaan käy myös ohjaustankoon

Valoteho, akunkesto ja lataaminen

Compass R (v4:ssa) on Creen valmistama XM-L2 CW -nimellä siunattu led ja sen kummempaa siitä ei tarvitse tajuta, kun että jos katsoo suoraan valokeilaan niin naamaan jää silmien paikalle pelkät kraaterit. Itse jaan lampun viisi tehotilaa omalla kohdalla käytännön sovelluksiin suurinpiirtein seuraavasti:

 • Kuunvalo, 3 lumenia, akunkesto 25 päivää, max. kantama aika vähän
  • Lukeminen, naaman edessä suoritettava pikkuaskare, vitivalkoisessa pakkaslumessa liikkuminen, akkua säästävä valaisu epätoivon hetkinä keskellä erämaata
 • Matala, 85 lumenia, akunkesto 24 h, max. kantama 35 m
  • Kävelyvauhdilla eteneminen, vaellus, perustouhut leiriytyessä, työskentely pimeässä. Oon kyllä itse pärjännyt polkujuoksussakin tällä.
 • Keskitaso, 230 lumenia, akunkesto 8 h, max. kantama 65 m
  • Juoksu, pyöräily, ym. nopeatempoisempi liike etenkin sysimustassa ja koleassa syyskelissä, tarkka työskentely pimeässä
 • Korkea, 630 lumenia, akunkesto 2 h 50 min, max. kantama 105 m
  • Vauhdikkaampi meno aivan pilkkopimeässä ja hankalassa maastossa, akuutin pimeänpelon karkottaminen, ihmisten sokeuttaminen, fiat lux. Valon määrä on aikamoinen
 • Turbo, 1000 lumenia, akunkestoa ei määritetty, max. kantama 135 m
  • Silmämääräisesti vain pikkiriikkisen tehoa lisää edelliseen nähden, käytännössä siis hyvin liki sama kuin korkea tehotila. Käytössä yhteen soittoon vain jonkun hetken ylikuumenemissuojan vuoksi.
lumo-kuu
Kuunvaloteho lukiessa
lumo-matalakavely
Matala teho jäisellä mettäpolulla kävellessä
lumo-keskikavely
Keskiteho mettäpolulla
lumo-korkeakavely
Korkea teho mettäpolulla. Turboa ei tässä erikseen ole kuvattuna, koska se on käytännössä korkeaa vastaava
lumo-matalapyor
Matala teho lumisella polulla pyöräillessä
lumo-keskipyor
Keskiteho pyöräillessä
lumo-korkeapyor
Korkea teho pyöräillessä. Turboa ei tässäkään erikseen ole kuvattuna, koska se on käytännössä korkeaa vastaava

[Huom: Pimeässä tulee suuresta {kameran} aukosta ja kennon herkkyydestä huolimatta ihmissilmän saamaa vaikutelmaa pimeämpiä kuvia, kun valotusajat pidetään ”todellisuutta vastaavina”, eikä huijata valottamalla yksittäistä kuvaa sekuntitolkulla. Tässä testissä valotusaika oli videokuvauksellisista syistä pimeäkuvaukseen suhteellisen lyhyt 1/50 sekuntia. Todellisuudessa valo oli siis jonkun verran kirkkaampi, kuin miltä kuvissa näyttää. Kuulostaa selittelyltä, mutta näin se vaan on. Jos haluaa täydellisesti todellisuutta vastaavan kuvan valotehosta, niin ainut tapa on kokeilla itse ja nähdä omin silmin.]

Kuunvalo, matala ja keskitaso riittävät itelläni aivan mainiosti vaelluksesta sekä leirielämästä aina kävely- ja pyörälenkkeihin. Kyllä, se kolmen lumenin kuunvalo on tosi käyttökelpoinen pikkuaskareissa ja menee jopa kävellessäkin vitivalkoisen pakkaslumen aikaan. Kolmea ekaa tehotilaa enemmän valoa tarvii oikeastaan vaan, jos vauhtia tulee olennaisesti enemmän / ruvetaan vaatimaan nopeampia reaktioita / edellytetään tarkkaa työskentelyä / kaikki edellämainitut yhtäaikaa. Vauhdikas maastopyöräily ”valoa imevässä” sysimustassa märässä syysmetässä kivikkoisella polulla tiukassa risukossa edellyttää vähän eri valotehoa, kuin kirjan lukeminen makuupussissa (kiitos, Kapteeni Itsestäänselvyys!).

Varoituksen sana tehoista

Ensinnä kovilla tehoilla tämäkin lamppu luonnollisesti lämpenee. Lampussa on kummiskin sisäänrakennettu ylikuumenemissuoja, joka siis sammuttaa lampun sen kuumentuessa liikaa. Ylikuumenemissuoja puuttuu peliin vasta, kun lamppu ei jostain syystä pääse jäähtymään kunnolla ja sitä käytetään pitkään kovalla teholla, että suojamekanismi ei suinkaan rupea pätkimään valoa normaalikäytössä kun lamppu vähän lämpenee.

Toisekseen valoteho on oikeasti sitä luokkaa, että valoon ei kannata katsoa suoraan kohti, ei edes matalalla teholla. Kraaterit naamassa on ihan hauska vitsi, mutta siinä on vinha perä: Näöstään voi tosiaan päästä osittain tai kokonaankin eroon, jos hölmöilee. Ei siis kirkkaita valoja suoraan simmuun, jookos.

Sitten vielä kova valoteho tarkoittaa myös sitä, että lämpenevän lampun lisäksi myös itse valokeila lämmittää. Lamppua ei siis kannata tunkea valaisemaan mitään ihan muutaman sentin etäisyydeltä, koska kohde tosiaan lämpenee valon vaikutuksesta ja tässä on aina periaatteessa tulipalon riski. Repussa tai taskussa kuljettaessakin on siis suositeltavaa käyttää näppäinlukkoa tai kiertää akkutilan korkkia vähän auki, jotta akun kontakti katkeaa ja virta ei mene päälle vaikka näppäinlukkokin jotenkin onnistuisi aukeamaan.

Akunkesto

Jokaisesta nykylaitteesta tekisi mieli itkeä, että aina vois olla parempi akunkesto, mutta toisaalta Compass R:n akkukapasiteetti on hyvä, varsinkin itse eniten käyttämilläni kolmella matalimmalla tehotasolla. Kuunvalon 25 päivän kestolla ei tarvii paljon akusta ressata, matalan tehon 24 h käyttöaika valaisee monta leiri-iltaa vaelluksella, keskitason 8 h riittää useammallekin pyörälenkille. Korkean tehonkin 2,5 h kestolla käy ainakin yhden kaksi lenkkiä, jos olosuhteet edellyttävät noin kovaa tehoa. En sitten ole testannut akunkestoja sekuntikellon kanssa, koska yleensä valmistajan ilmoittavat arvot ovat luotettavia ja itse mittaaminen olisi työlästä. Lisäksi kentällä akunkestoon vaikuttavat aina lämpötila ja tehotilojen ”sekakäyttö”.

[Vinkki: Koska akkukapasiteetti on aina rajallinen, niin omiin periaatteisiini kuuluu myös käyttää valoa fiksusti ja säästellen, eikä esim. näprätä kiehisiä naaman edessä turboteho loimottaen. Säästämällä valoa säästää yleensä myös hämäränäköään, koska liika valo varsinkin vaaleasta pinnasta ja läheltä heijastuessa suorittaa tehokkaan ja nopean tappisolujen massamurhan johtaen käyttäjän hämäränäön väliaikaiseen menettämiseen.]

Olen lukenut sellaista huhua, että lampussa ei ole mitään varoitusta, esim. valon vilkkumista, kun akun varaustaso on hiipumaisillaan. Hirveen fiksua arvostella epävarmojen seikkojen perusteella, mut tuon tämän esiin, koska elän itekin siinä oletuksessa, että mitään vilkkuvaroitusta tässä ei ole. Miuta tämä ei tosin haittaa, koska en ole saanut akkua ihan tyhjäksi asti vielä kertaakaan ja tästä syystä asia on myös jäänyt toistaiseksi varmistamatta, eikä ohjekirjassakaan lue asiasta mitään. Ainut indikaattori akun varaustason hiipumisesta on siis oldschoolisti vaan, että yht’ äkkiä tulee ihan pimeetä. Virran loppuminen yllättäen tuo tietysti riskin vaaratilanteesta, jos valo sammuu kesken tiukan paikan (vinkki: älä pura pommeja otsalampun valossa), mutta en usko että tästä on ongelmaksi asti. Enkä myöskään koe, että riskinä on ittensä löytäminen yllättäen keskeltä totaalista pimeyttä virrattoman otsalampun kanssa, koska valaisimen lataaminen täyteen ja vara-akun mukaan pakkaaminen kuuluu aina vähänkin pidempien reissujen valmisteluihin.

Jos akkukapasiteetin riittävyys mietityttää pidemmillä reissuilla, niin varalle tosiaan saa hankittua alkuperäisiä Lumoniten 18650 -mallin erikoisakkuja, mikä on hyvä asia. Lamppu toimii kyllä muillakin 18650 -akuilla – tosin sillä erolla, että Snapcharger -lataus toimii ainoastaan Lumoniten alkuperäisakulla.

Snapcharger ja lataaminen

Snapcharger on kyllä kiva. Tähän mennessä oon nimittäi tottunut siihen, että minkä tahansa laitteen mukana tulee tiiliskiven kokoisen muuntajan sisältävä latausroikka. Sitten niitä samoja mötiköitä on laatikollinen jossain kaapin perällä ja jos erehdyt selvittämään sitä sotkua ja heittämään vaikka turhia pois, niin heität jonkun tarpeellisen. Ite heitin nimittäin juuri Lumonite Biker 3000:n akun laturin vahingossa pois, että hip hei vaan. No, eipä käy kyllä Compass R:n kanssa, kun Snapcharger on vaan pikkunen, söpö ja viaton USB-johto, jota on helpompi säilyttää jossain ulottuvilla. Sitten ku sitä tarvii niin naps vaikka tietokoneen kylkeen kiinni, toinen pää naps lampun magneettipäähän ja homma hoidossa.

lumo-snap
Naps, ja lataa

Pieni USB-johto kulkee mukana myös vaelluksella, pyöräreissulla tai millä tahansa retkellä, että lampun lataus onnistuu vaikka USB-liittimellä varustetun varavirtalähteen avulla. Lisäksi tähän on saatavilla lisätarvikkeina myös tupakansytytin- ja verkkovirtalaturipäät.

Tosiaan Snapchargerilla lataaminen onnistuu vain Lumoniten alkuperäisten akkujen kanssa. Tällä ei siis voi ladata tavallisia 18650 -akkuja, vaikka ne tässä muuten toimivatkin. Snapchargerilla täysin tyhjän akun täyteenlataaminen kestää 7 h, mikä on miusta kyllä pitkä aika. Tosin harvoin tätä tarvii olla kiireessä lataamassa ja parempia tuloksia saattaa saaha, jos lampun kytkee soveliaalla USB-laturimuuntajalla verkkovirtaan latautumaan pelkän tietokoneen USB-portin sijaan.

Akun kanssa puljatessa kannattaa varmistua siitä, että tuli kierrettyä akun korkki kunnolla kiinni. Näin välttyy kosketushäiriöiltä ja lamppu sietää vettä ja iskujakin sen mitä on luvattu.

Kestävyys

Valmistajan demovideolla lamppu koki väkivaltaa, kun sitä dipattiin veteen, se jäädytettiin ja ajettiin vielä pyöräkuormaajalla yli. Jos kerran on tuommosta luvattu niin sillon ei mitkään lattialle tiputtelut ja vesilasissa uittamiset toimisi testinä. Lamppu kestää pudotuksen kovalle pinnalle 1,5 metristä ja vedenpitävyysluokitus on IPX8, mutta miten nämä näkyy käytännössä? Ennen kaikkea mikähän olisi lähin pyöräkuormaajaa vastaava minkä mie saisin käyttööni?

Soitin kaverille, että tuutko maasturin kanssa jelppimään kun pitäs ajaa yhestä otsalampusta yli. Ei edes kysynyt, että miks, vaan suoraan kuvauskamat kyytiin ja lantikalla mettään.

lumo-tunkkaus
Eikä tarvinnu vinssata ja huutokiroilla auto takaisin uralle kuin pariin otteeseen, että saatiin testit käyntiin

Mettätien tamppaantunut lumipinta oli kuitenkin näennäisestä kovuudestaan huolimatta liian pehmeää kunnon testiin ja lamppu vain upposi lumeen renkaan alla. Lumi ei tuottaisi luotettavia tuloksia, joten kaivettiin lumen alta jää esiin ja ajettiin lampusta yli jään päällä. Jää ei antanut periksi, eikä antanut lamppukaan. Siihen päälle suoritin vielä yleistä kaltoinkohtelua, eli paiskoin lamppua jäähän sekä potkin ja viskelin sitä ympäriinsä niinku se ois ollu miulle jotain velkaa. Olin laittanut lamppuun valon päälle ennen väkivaltaa ja kaiken pieksännän jälkeen lampussa paloi valo edelleen.

lumo-ylivaan
Yli vaan. Kiitos Jukalle avunannosta lampun pahoinpitelyssä!

Sitten pesin lampun pesukoneessa. Itse asiassa pesin kaksikin kertaa, koska ensin laitoin tämän ihan sellasenaan pyykkien sekaan, mutta ei hitto sitä kolinaa. Ei sitä kukaan jaksa kuunnella – varsinkaan naapurit. Pysäytin siis pesun alkuunsa ja laitoin lampun sisäkkäin olevan sukkaparin sisään. En siis tehnyt tätä siksi, että pelkäisin lampun hajoavan (hitto, nythän sitä just testattiin että kestääkö mitä väitetään), vaan koska tykkään pesukoneestani toimivana ja ilman otsalampun mentävää reikää kyljessä. Lisäksi meluvaara kävi heti alkuun selväksi ja koneen lingotessa otsalamppua 1200 kierrosta minuutissa olisi ryminä ollut varmaan luokkaa ”asuntosi vuokrasopimus puretaan”. Videokuvaukset menivät kuitenkin ekassa yrityksessä vähän v*tuiksi ja jouduin siis pesemään lampun toistamiseen, jotta sain kuvaukset kondikseen. Molemmilla kerroilla pistin lampun koneeseen valot päällä ja valot siinä oli edelleen päällä molemmilla kerroilla, kun otin sen pois koneesta pesuohjelman päätyttyä.

lumo-pesu
Tulihan puhasta
lumo-jaa
Mitäs sitte keksittäis? 😉

Lunta, jäätä ja kylmyyttä lamppu näki kyllä luonnonoloissa ja oonhan mie tätä käyttänyt jo useampana talvi-iltana ja -yönä ulkona ihan leiritouhuissa. Silti se piti vielä erikseen pakastaa, koska huvi ja viihde. Lamppu vaan aukileikattuun maitotölkkiin veteen lillumaan ja tölkki pakkaseen. Annoin sen olla jäähyllä vuorokauden verran ja pakastelokeron avatessa vastassa oli sisältä käsin valaistu jääpalikka! Ameriikan temppuna piti tietysti pelastaa lamppu vasaralla jääpalikan sisältä kameran edessä.

lumo-hidastus
Koska hidastuskuvat on ”cool”, kirjaimellisesti. Lisää tätä herkkua videoarvostelulla!

Voidaan todeta lampun selvinneen kaltoinkohtelutesteistä. Väkivallasta, konepesusta ja pakkaslukemista huolimatta valo paloi yhtenään aina, kun sen oli tarkoituskin ja lisäksi lamppu toimi kaikkien rääkkien jälkeen muutenkin niinkuin piti. Ainoaksi muistoksi testeistä jäi lampun runkoon vain pari pientä pintanaarmua sekä kuvamateriaali lampun kaltoinkohteilusta. Uskallan ottaa tämän luottavaisin mielin mukaan kyllä ihan minne vaan – ei nimittäin jää valo ainakaan lampun kestävyydestä kiinni.

Yhteenveto ja tuomio

Nää on sitten enemmän tai vähemmän makuasioita. Tässä on kuitenkin miun, retkeilijä-vaeltaja-pyöräilijän, näkökulmasta tämän lampun hyvät ja huonot puolet. Mitään tarkkaa arvosanaa en rupea antamaan, vaan luotan sanan säilään ja sen terävyyteen. Sen sanon, et kokonaisuus on reilusti plussan puolella ja plussissa ja miinuksissa painaa määrää enemmän se itse sisältö.

Ruusut

+ Monikäyttöisyys: Pääpannasta irti lähtevä otsavalo toimii myös käsivalaisimena ja kiinnittyy lisäkiinnikkeillä myös pyöräily- tai turvakypärään. Vinkkelilampun rakenteen ja magneettisen perän ansiosta tämä toimii perinteistä muovimötikkäotsalamppua fiksummin kohdevalaisimena, kun sen asettaa tasaiselle pinnalle pystyyn tai kiinnittää magneettiperällä metalliin.

+ Kokonaisuus on hyvällä tavalla yksinkertainen ja rakenne on sekä iskunkestävä että vesitiivis. Perusluotto tän kestävyyteen on kova, tulihan kestävyys itse testattua. Tää on myös pieni ja kevyt, eli ei valu alas otsalta tai saa otsaa valumaan alas edes vauhdikkaassa menossa.

+ Valotehot sopivat hyvin monenmuotoiseen peruskäyttöön ja akunkesto on hyvä käyttökelpoisimmilla tehotiloilla. Vara-akkuja on saatavilla.

+ Snapcharger -laturi: Pieni ja näppärä USB-johto joka napsahtaa magneetilla kiinni lamppuun ja mahdollistaa lataamisen ilman akun poistamista. USB-piuhalla lampun saa ladattua vaikka reissussa varavirtapankista ja myös pienet verkkovirta- ja tupakansytytinlaturipäät on saatavilla erikseen.

Risut

– Snapchargerilla latausaika on 7 h ja vaikka normaalit 18650 -akut toimivat tässä, niin lataus onnistuu vain alkuperäisellä erikoisakulla.

– Pannan päälaen ylittävän lisäremmin kiinnitys ja / tai irrotus ei välttämättä onnistu niin helposti poropeukalolta. Päälaen remmin etupään kiinnityshakanen on vähän jäykkä ja hankala saada lampun pikakiinnikkeeseen kiinni.

Mielipiteeni lyhyesti

Kokonaisuudessaan Lumonite Compass R on miun mielestä iha hito hyvä ja suositeltava otsalamppu, jos prioriteetteina ovat monipuolisuus, kestävyys ja hyvä akunkesto suhteessa valotehoon, jotka on kaikki mahdutettu pieneen ja yksinkertaiseen pakettiin. Lamppu nousee kestävyyden ja käytettävyyden osalta sille asetettuihin vaativan harrastajan tai ammattikäyttäjän vaatimuksiin. Voin hyvällä omatunnolla sanoa, että tästä lampusta tuli itelleni pitopeli.

***

Tehty kaupallisessa yhteistyössä The Ten Essentials -verkkokaupan kanssa. Kehotan vilpittömästi katsastamaan heidän putiikkinsa! Saatat vaikka löytää sieltä jonkun pitkään ja hyvin palvelevan luottovarusteen 😉

Lumonite Compass R: https://thetenessentials.com/tuote/lumonite-compass-r/

Lumonite Compass R vara-akku: https://thetenessentials.com/tuote/lumonite-compass-r-vaihtoakku/

Lumonite Cross Mount -kiinnike (pyöräilykypärä- ja tankokiinnike): https://thetenessentials.com/tuote/lumonite-cross-mount/

lumo-hammaaude

One thought on “Arvostelussa Lumonite Compass R -otsalamppu

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: